Pieni tarina siitä miten Hyvällä sai alkunsa
Kuinka kaksi kokemusasiantuntijaa päätyi pistämään pystyyn firman, jolla on vieläpä nimenä Hyvällä?
Meillä molemmilla on ollut halu auttaa muita jo nuoresta iästä lähtien. Ei väliä miten ja missä, kunhan voi jotenkin olla avuksi.
Niinpä kun elämänpolulla tuli eteen vakavia sairastumisia sekä vammautumisia ja kaikki tehdyt elämänsuunnitelmat menivät murskaksi, oli yhtäkkiä selvää keitä auttaa ja missä asiassa.
Muutama vuosi auto-onnettomuuden jälkeen Jyrki rupesi valmentamaan juoksijoita ja erinäisten sattumusten ja kohdalle osuneiden oikeiden ihmisten myötävaikutuksesta hän päätyi järjestömaailmaan ja kouluttautui kokemustoimijaksi ja viimein kokemusasiantuntijaksi koko ajan vaikuttaen myös Aivovammaliitossa sekä toimien vertaisena aivovammautuneille. Hän paitsi joutui kokemaan itse niin myös huomaamaan, että miten äärimmäisen tärkeää on saada oikeaa kuntoutusta ja kuinka valitettavan vaikeaa se edelleen on Suomessa. Osattuaan vinkata oikeista ammattilaisista vertaisilleen, hän sai huomata miten heidän kuntoutumisensa lähti etenemään.
Heidillä heräsi vuonna 2015 palo tiedon jakamiseen ja muiden syömishäiriöstä kärsivien tukemiseen. Apua kaipaavia oli paljon, ja työtä tehtiin yötä päivää, 24/7, suomeksi ja englanniksi. Useita satoja koutsattavia löytyi ympäri maailmaa, aina Suomesta Jenkkeihin ja Uuteen-Seelantiin asti.
Huomattuaan ja kuultuaan kerta toisensa jälkeen kuinka syömishäiriöisiä kohdataan hyvin epätasa-arvoisesti sekä todella fluktuoivalla osaamisella, heräsi pieni haave päästä tekemään asialle muutosta. Nousipas mieleen jopa niinkin hurja haave kuin oman syömishäiriöklinikan perustaminen! Ja siitä haaveillaan edelleen…
Mutta että yrittäjyys?
Ei kummankaan listan kärkipäässä vaikka molemmat olemme kaupallisen alan ammattilaisia. Kun jostakin luulee tietävänsä liikaa, silloin näkee myös liikaa kompastuskiviä. Toisin sanoen asettaa itselleen rajoitteita; ei minusta ole siihen.
Kunnes tuli kevättalvi 2022 ja tarkemmin sanottuna hiihtolomaviikko.
Heidin puhelimeen kilahti yllättäen pari viestiä viiden vuoden takaiselta valmennettavalta, joka kiitteli avusta ja tuesta, ja kertoi kuinka on nyt terve ja elää omaa unelmaansa. Hän on nyt parikymppinen nuori nainen ja elämänsä kunnossa.
Tästä meni muutama päivä kun sähköpostilla tuli toinen hurjan kaunis viesti myös henkilöltä, jota Heidi oli tukenut. Ja silloin iski idea: miksi ei palata tähän takaisin? Miksi ei tehdä tätä isommin? Miksi ei hyötyisi molempien osaamisesta ja tehdä siitä yritys?
Miksi ei lähteä jahtaamaan omia unelmiaan ja tekemään niistä totta?
Hyvällä method syntyi nopeasti ja luonnostaan. Ravintotiedon karttumisen myötä Heidin ymmärrys myös syömishäiriöistä syveni. Syömishäiriökin on oire, se on tulosta monista eri seikoista, mm tunteiden ylisäätelystä ja pelkokeskuksen aktiivisuudesta, tunnetaitojen puuttumisesta, stressihormonien ja etenkin adrenaliinin addiktiivisesta vaikutuksesta, mineraalien, glukoosin sekä ravintoaineiden puutostiloista ja epätasapainosta, neurotransmitterien dysregulaatiosta (johon taas vaikuttaa ravinto mitä suurimmissa määrin), autonomisen hermoston dysregulaatiosta, elämän stressaavuudesta sekä arvojen vastaisesta toiminnasta. Syömishäiriöstä kärsivää harvoin kohdataan ja hoidetaan kokonaisuutena vaan pallotellaan asiantuntijalta toiselle, joista jokainen ottaa yhden osa-alueen hoidettavakseen ja kokonaisuudessaan hoito on yhä repaleinen ja sieltä puuttuu tärkeitä elementtejä, kuten hermoston, neurotransmitterien sekä kehon epätasapainotilan korjaaminen luonnollisin keinoin.
Oman hyvin vahvan käyttäytymisterapeuttisen lähestymistavan sekä pitkän, omakohtaisen anoreksiataustan omaavana Heidi ymmärsi että miten syömishäiriöisiä kuuluisi kohdata ja hoitaa, ja se on kokonaisuutena. Kokonaisuutena, joka on vaiheistettu. Validoiden, ja samalla kevyesti puskien; itsetutkiskellen ja tietoisuusjatkumoa käyttäen. Tietoisuutta lisäten oman autonomisen hermoston dysregulaation vaikutuksista vointiin ja keinoja sen korjaamiseen.
Ja ennen kaikkea ravinto huomioiden dialektisesti: rajoittamatta mutta kehoa solutasolla tukevia, ravitsevia lisäyksiä tehden. Koska rajoittamaton syöminen valitettavan useasti jää suppeaksi ja jätetään pois esimerkiksi hedelmiä, jolloin ruokavalio huomaamatta kapenee ja voi muodostua uskomus, että hedelmien ja kasvisten syönti altistaa relapsille. Mikä ei ole totta ja on vain uskomus.
Oli maaliskuun alkua 2022, keskiviikkopäivä, kun menimme ystävämme luo. Siellä esitimme idean, ja myös firman nimi tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta: Hyvällä.
Toista nimeä yritettiin etsiä, sillä Hyvällä on niin erilainen nimi firmalle eikä ollut varmuutta että kuinka se ymmärretään. Mutta mikään muu nimi ei tuntunut sopivan. Ainoastaan Hyvällä. Sen vaan tietää milloin jokin asia on oikea. Vähän kuten oman puolison kohdalla, kyllä sen tietää. Siinä on hyvä, vakaa olla.
Meillä on isoja unelmia, ja pitää ollakin! Hyvällä on vielä matkansa ihan alussa, mutta meillä on sellainen tutina, että se matka on hurja.
Ja vaikka molemmat epäröimme, että onko meistä tähän, yrittämään, luomaan ihan jotain uutta ja viemään sitä eteenpäin, ei mistään muusta olla oltu niin varma kuin siitä että kokeillaan. Ja tietty papin aamenesta. Sekä siitä, että pikkuinen, alle 3-kiloinen koira pyörittää meidän taloutta mennen, tullen ja vielä palatessakin.
Hyvällä.
Se on maanläheinen ja nöyrä. Se on optimistinen ja ajoittain persaus edellä puuhun menevä. Se on ajoittain suuruudenhullu ja uskoo siihen, että kaikki on mahdollista, että myös ne unelmat voi käydä toteen.
Hyvällä on esimerkki siitä, että unelmat voi käydä toteen.