Tunnetaitovalmennus

Tunnetaitovalmennus on valmennus, joka keskittyy tunteisiin sekä tunnetaitoihin. Se on tarkoitettu sekä yksilöille sekä pariskunnille.

Meillä on kaikilla oma tunteiden säätelyjärjestelmä, joka lähtee muodostumaan jo varhaislapsuudessa ja se muokkaantuu läpi ihmisen elämän. Se on altis eri vaikutteille, aivan kuten mekin olemme ihmisinä. Hyvin toimiva tunteiden säätelyjärjestelmä toimii meidän eduksemme, ns sosiaalisesti adaptiivisesti. Viriävät tunteet antavat runsaasti informaatiota kyseessä olevasta tilanteesta, ja kun tunne on tehnyt tehtävänsä se lähtee pois. Tunteet ovatkin kuin aaltoja: ne tulevat ja ne menevät. Välillä tunteet tulevat hyökyaaltona, välillä pelkkänä pienenä liplatuksena. Välillä on ihan peilityyntä.

Kun tunteiden säätelyjärjestelmä ei toimi adaptiivisesti vaan maladaptiivisesti, se näkyy hyvin eri tavoin riippuen ihmisen persoonallisuuden piirteistä, ympäristöstä sekä siitä onko ihmisen pelkokeskus palkkiojärjestelmää aktiivisempi.

Usein maladaptiivinen tunteiden säätely näkyy sulkeutumisena, sekundäärisinä tunteina (esim vihapohjaiset emootiot sekä häpeä), tunteiden pelkona, omien tarpeiden ohittamisena, muut etusijalle laittamisena, tunteiden tukahduttamisena (erityisesti viha- ja surupohjaiset emootiot), ns uhriutumisena, riippuvuuksina, tunnesyömisenä, liikana työntekona, läsnäolottomuutena, miellyttämisen haluna, jatkuvana hymyilynä ja teeskentelyllä että kaikki on ok, yksinäisyytenä, yksinäisyyden tunteena, eristäytymisenä, vaikeutena näyttää ja ilmaista tiettyjä tunteita, perfektionismina ja suorittamisena, alisuoriutumisena ja yrittämättä jättämisenä jne. Tällä on laajat vaikutukset niin ystävä-, perhe- kuin parisuhteissa, puhumattakaan siitä kuinka tunnesäätely vaikuttaa omaan elämään ja siihen kokeeko sen miellyttäväksi ja merkitykselliseksi. Kun itseltään vaatii liikaa, ei uskalla edes aloittaa ja tällöin vahvistuu se, ettei onnistu missään. Tällöin ei uskalleta lähteä tavoittelemaan omia tavoitteitaan saati unelmiaan. Ja parisuhteessa taas riitatilanteet saatetaan kokea niin absoluuttisena uhkana, että ne merkitsee yksinjäämistä. Päässä takoo uskomus, että riidat tarkoittaa hylkäämistä, ja hylätyksi tuleminen tarkoittaa ihmiselle edelleen kuolemaa, olemmehan laumaeläimiä ja ennen muinoin esi-isillemme laumasta ulosjääminen on tarkoittanut kuolemaa.

Etenkin parisuhteissa voi toistua samankaltaiset käyttäytymiskaavat, jotka nakertavat kerta toisensa jälkeen mutta ei uskalleta eikä tiedetä kuinka lähteä purkamaan tiivistä lankakerää. Ei välttämättä olla itsekään perillä edes omista tunteista, eikä missään nimessä haluta loukata tai satuttaa itselle rakasta ihmistä!

Me emme voi välttää tunteita!

Tunteet kuuluvat elämään. Niillä on elintärkeä, selviytymistä edistävä funktionsa, ja niillä on paljon informaatiota! Siksi meidän tehtävänä onkin oppia uusi suhtautumistapa tunteisiin ja opetella keinoja, joiden avulla tunteet siirtyvät palvelemaan meitä eikä meidän tarvitse enää pelätä ja vältellä niitä!

Tunnetaitovalmennus on sinulle, joka

  • tunnistat itsesi ylläolevasta kuvauksesta ja huomaat että kamppailet tunneongelmien kanssa ja tahdot tilanteeseen muutosta

  • olet parisuhteessa, jonka toisella tai molemmilla osapuolilla on haasteita tunteiden kanssa ja tahdot siihen muutosta ennen kuin tilanne pahenee. Valmennus voi toimia oikein hyvänä ennaltaehkäisynä syvemmille tunnesäätelyn ongelmista johtuville parisuhdeongelmille

  • sinulla on omassa elämässäsi toistuva ongelmatilanne esimerkiksi vuorovaikutustilanteissa ja toivoisit siihen apua

  • koet jonkin tunteen kokemisen ja ilmaisun haasteellisena ja tahtoisit siihen apua ja muutosta

Tunnetaitovalmennuksessa opit

  • havainnoimaan ja kuvaamaan kehollisuuttasi, tunteitasi ja ajatuksiasi

  • asettamaan havaintojasi tietoisuusjatkumolle

  • tunnistamaan eri tunteita

  • itsetutkiskelun toimivana ja tehokkaana käyttäytymisterapeuttisena menetelmänä ja opit sen kautta tunnistamaan eri tekijöitä ja syitä omille tunnehaasteillesi

  • validoimaan sekä itseäsi että toisia

  • eri käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä

  • tunnesäätelyn keinoja eli tunnetaitoja eri tunteisiin, etenkin niihin joiden kanssa olet pulassa

  • keinoja mennä vaihe vaiheelta kohti jotain juuri sinulle haastavaa tunnetta, jota vältät viimeiseen asti (esim pettymys, suru, kiukku)

  • tehokkaita ja toisia kunnioittavaa vuorovaikutuksen taitoja, jotka auttavat molempia osapuolia tunteiden kohtaamisessa sekä niiden käsittelyssä

  • etenkin lapselliset pariskunnat voivat oppia myös sen kuinka opettaa lapsilleen tehokkaita ja toimivia tunteensäätelyn keinoja, sillä lapset oppivat tunnetaidot vanhemmiltaan

Tunnetaitovalmennuksessa käytän käyttäytymisterapeuttisia menetelmiä, vahvimmin dialektisesta käyttäytymisterapiasta (dkt) sekä radikaali avoimuus-dkt:sta.Olen itse ensin opiskellut dkt:ta, jotta tiedän mitä se on käytännössä ja millaista taitojen opiskelu oikeasti on. Olen saanut lisäkoulutusta ja päivitän aktiivisesti osaaamistani. Työskentelen sekä dkt-ryhmänohjaajana että yksilötyöntekijänä.Olen vuonna 2020 tutustunut ylisäätelyproblematiikkaan psykologi T. Lynchin oppien muodossa ja soveltanut sitä työssäni, sillä olen huomannut kuinka paljon etenkin meistä suomalaista painii tämän problematiikan kanssa. Siksi tiedän, että kaikki ei auta kaikkia vaan yksilöllisyys täytyy aina ottaa huomioon, sillä jokin taito voi toimia toisen tunteiden ongelman vahvistajana.

Tästä syystä myös valmentajana en pääsääntöisesti opeta tunteiden HALLINNAN keinoja, esimerkiksi ahdistuksenHALLINTAkeinoja, sillä vaikka tunne voisi näennäisesti jollakin hallinnan keinolla väistyä, tunne ei silti tule kohdattua vaan ainoastaan alaspainettua. Näin ollen ohjaan valmentajana kohtaamaan tunnetta mutta siinä minä autan sinua määrittelemään yhdessä millaiset stepit sopivat juuri sinulle.

Monelle tunteet ovat häpeällisiä, ja ongelmat niiden kanssa ovat vielä hävettävämpiä. Olen itse kokenut tämän häpeän, ja tahdonkin sinun tietävän, että ymmärrän mistä häpeä kumpuaa ja samalla, dialektisesti, siinä ei ole hävettävää. En määrittele mitä sinun kuuluu tuntea, millainen on sopivaa käytöstä enkä etenkään tuomitse. Minä autan sinua/teitä löytämään työkaluja tunteisiin, tuomaan ymmärrystä sille mistä tunnesäätelyn ongelmat voi johtua ja olen tukena ja apuna tavoitteissasi/tavoitteissanne.

Huomaathan ystävällisesti, että valmennus ei käy (psyko)terapiasta eikä se poissulje sitä eikä mitään muutakaan lääketieteellistä interventiota. Sen sijaan valmennus toimii hyvin itsehoidollisena keinona, ennaltaehkäisynä sekä täydentävänä keinona osana isompaa hoitokokonaisuutta.

Hinta

Tunnetaitovalmennus voidaan toteuttaa Zoomilla, kasvotusten tai tarvittaessa puhelimitse.

Tunnetaitovalmennuksen hinta on 135€/90 min (sis ALV 24%).

Mikäli valmennus toteutetaan asiakkaan/asiakkaiden kotona, hintaan lisätään matkakulut. Valmennukseen kuuluu alkukartoitus sekä kirjalliset ohjeet sähköpostiin valmennuksen päätteeksi.

Peruutusehdot

Peruutukset tehtävä viimeistään 72 tuntia ennen. Mikäli valmennus peruutetaan 72 tunnin sisällä sovitusta valmennusajasta tai valmennusta ei peruuteta lainkaan, veloitetaan valmennuksen täysi hinta. Poikkeukseksi katsotaan esimerkiksi äkillinen sairastuminen tai sairauskohtaus, jolloin peruutusmaksua ei peritä.Mikäli valmennusta ei peruuteta mutta uusi aika sovitaan kuukauden sisään, ei peruutusmaksua peritä.

Valmennukseen kuuluu aina kattava esitietolomakkeella tehtävä alkukartoitus, jonka palautuspäivä kerrotaan sähköpostissa jokaiselle yksilöllisesti. Mikäli esitietolomaketta ei palauteta viimeistään annettuun päivään mennessä, johtaa se valmennuksen peruuntumiseen ja siitä veloitetaan valmennuksen täysi hinta mikäli uutta aikaa ei sovita kuukauden sisään. Valmennusta on mahdotonta tehdä ilman esitietoja, poikkeuksena pitkäaikaiset valmennettavat sekä ohjauksessa olevat.

Asiakkaiden palautteita tunnetaitovalmennuksesta

“Sain niin paljon siitä valmennuksesta, etten osaa edes pukea sanoiksi. Se oli tosi puhdistava “terapiasessio” ja tulin niin hyvin nähdyksi ja kuulluksi, että en aidosti muista koska näin olisi ollut ammattilaisen vastaanotolla. Tuntui, ettei tarvitse yhtään todistella tai vakuutella mitään, tulin niin täysin kohdatuksi. Tuntui, että sai olla oma itsensä omien kokemustensa kanssa. Iso, iso kiitos! <3”

- Pihla

Ota yhteyttä ja tiedustele valmennuksesta:

Voit myös laittaa sähköpostia suoraan osoitteeseen heidi@hyvalla.com.