Antioksidantti, joka kykenee muuttamaan syöpäsolutkin normaaleiksi? Puhutaan siis melatoniinista!

“Voe että ku joku keksis ratkaisun syöpään!”

Syöpään sairastuneen puolisona olen kerran jos tuhannennen ajatellut noin. Voi että kun joku keksisi syyn ja ratkaisun syöpään. Ehkäpä jopa vielä sen että miten sitä voisi ehkäistä! Syöpä tuo tarpeettoman paljon kärsimystä perheisiin, ja nykyisin yhä useampi suomalainen sairastuu syöpään.

Ratkaisu on kuitenkin jo olemassa. Ollut jo silloin kun ihminen on ensimmäistä kertaa maapallolle putkahtanut; ratkaisu löytyy ihmisestä itsestään.

Melatoniini on syövänvastainen, master antioksidantti

Elimistömme vahvin antioksidantti on melatoniini, joka pystyy tuhoamaan syöpäsoluja ja pysäyttämään solujakautumisen säätelemällä autofagiaa ja apoptoosia. Melatoniini on kuitenkin siitä velmu, että sitä on kahta sorttia: käpyrauhasen erittämää sekä mitokondrioiden muodostamaa, solujen sisäistä melatoniinia. Nämä molemmat toimivat elimistön mahtavimpina antioksidantteina.

Käpyrauhasen melatoniini:

  • vaatii pimeyttä erittyäkseen (vähintään 4h)

  • synteettinen sinivalo torppaa erityksen

  • erittyy verenkiertoon

  • muodostaa vain 5% elimistön kaikesta melatoniinista

  • anti-inflammatorinen, antioksidatiivinen, anti-ageing, syövänvastainen

Solunsisäinen, mitokondrioiden muodostama melatoniini:

  • vaatii päivänvaloa erittyäkseen (infrapunaa)

  • NIR eli lähi-infrapunavalon sisältävä punavalolaite tehostaa eritystä

  • pysyy solujen sisällä

  • muodostaa 95% elimistön kaikesta melatoniinista

  • anti-inflammatorinen, antioksidatiivinen, anti-ageing, syövänvastainen

Käpyrauhasen erittämä melatoniini

Käpyrauhasen erittämä melatoniini tunnetaan kansantajuisesti pimeähormonina, koska se tukee unta ja sitä erittyy pimeässä. Vaaditaankin 4 tuntia pimeyttä eli valon sinisen ja vihreän aallonpituuden poissaoloa, jotta tätä melatoniinia lähtee erittymään.

Käpyrauhasen erittämä, riittävä melatoniini on äärimmäisen tärkeä hormoni optimaaliselle solujen toiminnalle, koska yöaikaan melatoniini korjaa syöpäisen solun aineenvaihduntaa takaisin normaaliksi. Syöpäsolut tuottavat energiansa sokerista ja sen käymisestä ilman happea (Warburgin efekti), kun taas terve solu tuottaa energiaa mitokondrioissa, kun mitokondriot tuottavat riittävästi vettä, ATP:tä ja infrapunaa (oksidatiivinen fosforilaatio) (lähde.)

Melatoniini säätelee myös steroidihormonien tuotantoa ja stimuloi suoraan progesteronin tuotantoa.

Ihmisellä on melatoniinireseptoreita kaikkialla: aivoissa, ihossa, verkkokalvolla, sydän- ja verisuonielimistössä, lisääntymisjärjestelmässä, maksassa, sappirakossa, munuaisissa, suolistossa, luuytimessä, lisämunuaisissa…
Voidaan vain kuvitella miten kokonaisvaltaisesti melatoniini - sekä sen puute! - ihmiseen vaikuttaa!

Mikä henkilökohtaisesti on itseäni lähellä, niin endometrioosi ja melatoniinin vaikutus siihen. Vuorotyöläisillä ja yötyöläisillä näyttää tutkimusten valossa olevan kohonnut riski sairastua endometrioosiin, sillä yö- ja vuorotyöt häiritsevät sirkadiaanista rytmiä ja täten melatoniinin eritystä (lähde ja lähde). Endometrioosin ja melatoniinin kytkystä tulee koko ajan lisää tutkimusta, ja vaikka tutkimukset toistaiseksi ovat keskittyneet tuomaan ilmi suplementtina nautitun melatoniinin vaikutuksia endometrioosin hoidossa, valottavat ne silti melatoniinin valtavaa roolia endometrioosin kohdalla (lähde).

Tämän melatoniinin erityksessä voi olla useilla ongelmia. Ensinnäkin monilla on sirkadiaaninen rytmi häiriintynyt. Ei koeta pimeää vaan altistutaan heräämisestä nukkumaanmenoon asti synteettiselle sinivalolle. Sinivalo estää melatoniinin erityksen, koska sininen valo käynnistää ihmisen vuorokausirytmin luonnollisesti. Luonnossa sinistä valoa alkaa esiintymään vasta auringon noustessa ja se lakkaa kun aurinko laskee mailleen. Modernin valaistuksen myötä ihmisten valoympäristö ei enää mukaile tätä, vaan pimeän tullen napsautetaan ledit päälle, katsotaan televisiota ja selataan puhelinta sängyssä. Tämä saa elimistön oman sisäisen kellon vinksalleen häiriten myös steroidihormonien eritystä ja tasapainoa. Hypotalamuksessa sijaitseva master kello (suprakiasmaattinen tumake, SCN) saa virheellistä informaatiota ympäristöstä ja se häiritsee koko elimistön toimintaa, jokaista solua myöten, onhan jokaisessa solussa oma kellonsa, joka värähtelee SCN:ltä saadun informaation mukaisesti. Solut eivät tiedä enää oikeaa vuorokaudenaikaa, joka määrittää sen pitääkö solun jakautua vai ei. Lopputuloksena on valtaisa solutason kaaos, joka näkyy sairauksina laidasta laitaan.

Toinen ongelma juontuu suolistoon.
Käpyrauhasen melatoniini muuntuu serotoniinista, joka taas muuntuu aminohappo tryptofaanista (mikäli siis keho saa ajallisesti oikean informaation). Kun ihminen altistuu ensimmäisenä luonnonvalolle (auringonnousu) blokaten ennen sitä kaiken synteettisen sinivalon, tryptofaanista muuntuu serotoniinia, josta illalla - oikean rytmin ja valoympäristön turvin - muuntuu melatoniinia.
Mutta monilla voi suoliston tila olla niin heikko, että ei synny riittävästi serotoniinia. Ei siis riitä rakennuspalikoita melatoniinille. Erityisesti candida -hiivan liikakasvu ja siitä seurannut vuotava suoli ovat tyypillisiä tekijöitä tähän mutta eivät tokikaan ainoita. Ja siihen suolistoonkin vaikuttaa oikea, kunnon sirkadiaaninen rytmi ja valoympäristö, sillä jo yksin suoliston mikrobiomi on valosta elävä, alati muuttuva kommuuni.

Saatetaan siis tarvita kunnon rytmin rakentamisen lisäksi myös suoliston tukemista, jotta melatoniinin rakennuspalikoita piisaa.

solunsisäinen melatoniini

Solunsisäinen, mitokondrioiden tuottama melatoniini on hieman erilainen kuin käpyrauhasen erittämä, sillä tämä melatoniini muodostuu päiväsaikaan, reaktiona infrapunavalolle (erityisesti lähi-infrapunalle, NIR eli near-infrared). Lähi-infrapunaa on luonnossa aina aamunkoitosta hämärän laskeutumiseen saakka, eli sitä on jo ennen auringonnousua sekä auringonlaskun jälkeen.

Ihmisen ollessa diurnaalinen eli päiväaikaan aktiivinen (ei ole olemassa kronotyyppejä!) syntyy solutason vaurioita. Ihmisen pitää etsiä ruokaa, valmistaa sitä, tehdä töitä, liikkua, olla aktiivinen. Kaikki tämä aiheuttaa vaurioita. Ja koska ihminen on alunperin suunniteltu olemaan valoisaan aikaan ulkona saamassa paitsi luonnollista sinivaloa ja sen kaverina puna- ja infrapunavaloa, on nämä vauriot luonnollisesti helposti korjattavissa solunsisäisen melatoniinin avulla. Solunsisäinen melatoniini siis korjaa lukemattomia solutasojen vaurioita sekä pitää mitokondriot hyvässä kunnossa.

Mutta ongelmia syntyy helposti tämänkin kohdalla: liian vähäinen infrapunalle altistuminen.
Ihminen on nykyisin paljon sisätiloissa altistuen paitsi synteettiselle sinivalolle niin myös kuivattavalle sisäilmalle ja nnEMF:lle. Ikkunalasit ovat nykyisin myös energiaa säästäviä, joten ne filtteröivät ulkona paistavan auringon puna- ja infrapunavalon pois. Talviaikaan moni on vielä enemmän sisätiloissa töiden tai opiskelujen takia, ja lyhyt valoisa aika ei kaikille riitä tuomaan tarpeeksi puna- ja infrapunavaloa. Osa myös karttaa pihalle lähtemistä kylmän pelossa vaikka olisi mahdollista mennä ulos valoisaan aikaan jääden kokonaan paitsi sekä kylmän että puna- ja infrapunavalon tuomista terveyshyödyistä.

Siksi punavalolaite, joka sisältää NIR:in eli lähi-infrapunan, joka on aallonpituudeltaan 850 nm, on monelle hyvin tarpeellinen “suplementti” jopa ympäri vuoden. Sen infrapuna tehostaa solunsisäisen melatoniinin eritystä ja parantaa mitokondrioiden kuntoa, jolloin niiden kyky tuottaa deuteriumia poistavaa vettä paranee -> elimistö nesteytyy, poistuu kuivan ihon ongelmat, histamiinireaktiot ymv.

Siksi itse lähtökohtaisesti suosittelen punavalolaitetta jokaiselle mutta aloittaa sen käyttö maltillisista määristä, jopa 5 minuuttia alkuun riittää.

Mitä siis tehdä melatoniinin lisäämiseksi?

Elintavat. Elintavat. Elintavat.

Et voi vain koittaa syödä ja treenata täydellisesti, jos rytmisi on ihan poskellaan. Et yksinkertaisesti onnistu, koska rytmi ja valoympäristö luovat sen täydellisen pohjan kaikelle!

  • Strateginen valoaltistus: näe auringonnousu, blokkaa ennen tätä kaikki synteettinen sinivalo oransseilla sinivalolaseilla.

  • Blokkaa synteettinen sinivalo oransseilla ja tarpeen tullen punaisilla sinivalolaseilla 3-4h ennen nukkumaanmenoa.

  • Himmennä valoympäristöäsi illalla, max 10 luxia (voit ladata sovelluskaupasta ilmaisen lux meter appin puhelimeen ja hyödyntää sitä). Ruudut kiinni ja rauhoitu.

  • Ota valobreikkejä valoisaan aikaan.

  • Käytä punavalolaitetta.

  • Pidä säännöllinen vuorokausirytmi.

  • Älä käytä D-vitamiinilisää!! Aiheuttaa sirkadiaanisen rytmin kaaoksen ja häiritsee melatoniinia.

Ja tietysti tämä sapuska-asia, eli…

  • älä käytä mitään kasvi- ja siemenöljyjä tai margariineja. Voi, laardi, oliiviöljy, ghee yms käyttöön.

  • keskity syömään kotimaista satokauden ruokaa (ei trooppisia hedelmiä, ei espanjalaisia tomaatteja/kesäkurpitsoita), kts blogipostaus deuteriumista.

  • koosta ruokavaliosi eläinproteiinin ympärille

  • suosi hapatettuja tuotteita

Pidä kokonaisvaltaisesti huolta omasta hyvinvoinnistasi. Liiku itsellesi sopivalla ja mieleisellä tavalla. Venyttele ja liikuta faskioita. Pumppaa lymfaa. Mene ulos luontoon. Leiki ja naura. Vaikka asiat voivat olla ajoittain varsin vakavia - terveyden kanssa ei ole niin sanotusti leikkimistä - älä ota kaikkea niin vakavasti. Ilo, nauru ja kaikenlainen hupi parantaa mitokondrioita!

Meihin on sisäänrakennettuna kyky parantaa itse itsemme. Elimistömme on luotu järjettömän viisaaksi ja korjaamaan itse itsensä mikäli annetaan siihen mahdollisuus.

Seuraava
Seuraava

Etelän hedelmät ei ole meitä pohjolan asukkeja varten - mitä on deuterium?