Heidi Itäsalmi

Olen Heidi Itäsalmi. Olen ravintovalmentaja, kirjoittaja, yrittäjä, tradenomi, koulutettu kokemusasiantuntija, Liikenneturvan kouluttaja, ystävä, sisar, tytär ja vaimo.

Kamppailin vaikean anoreksian kanssa 17 vuotta. Vuosi 2015 oli elämäni käännekohta, kun sain enää muutaman viikon elinaikaa ja äkkikuoleman riski oli suuri. Anoreksia oli todella viemässä henkeni.

En ollut valmis menettämään henkeäni vaan tahdoin elää. Tästä tahdosta lähti liikkeelle sen etsiminen kuinka voisin parantua. Olinhan yrittänyt toipua jo vuosia mutta huonoin tuloksin. Mutta nyt tiesin olevani käännekohdassa ja tiesin myös sen, että mikäli tahdon parantua on minun toimittava toisin. Mitään menetettävää minulla ei enää ollut vaan olin pohjalla. Tästä syntyi tahtotila toipumiselle ja myös elämälle.
Etsintöjen jälkeen löysin rajoittavien syömishäiriöiden hoitoon kehitetyn hoitomallin (MinnieMaud), ja päätin hypätä tuntemattomaan. Aloin oman toipumiseni ohessa toimimaan vertaistukena lukuisille eri syömishäiriöstä kärsiville. Perustin ensimmäisen suomalaisen MinnieMaudiin perustuvan vertaistukiblogin ja facebookin tukiryhmän.

Monien mutkien ja tehtyjen virheiden kautta olen viimein parantunut ja terve.
Jyrkin sairastama syöpä antoi sysäyksen tutkia lisää ravinnon parantavista vaikutuksista, ravinnon vaikutuksesta terveyteen sekä siitä miksi me sairastumme sekä kouluttautua sertifioiduksi ravintovalmentajaksi.

Olen työskennellyt vuodesta 2018 dialektisen käyttäytymisterapian parissa erikoissairaanhoidossa, ja toiminut dkt-taitoryhmän ryhmänohjaajana ja taito-opettajana. Vuonna 2019 tutustuin aivojen pelkokeskuksen yliaktivaatioon ja siitä alkoi opiskelu, että kuinka pelkokeskuksen aktivaatio vaikuttaa meidän käyttäytymiseen ja kontribuoi mm syömishäiriöiden syntyyn. Käyttäytymisterapian maailmaan hyppäsin vuonna 2014. Taustani käyttäytymisterapiassa tuo minulle uniikin otteen valmennuksiin nähden myös hermoston vaikutuksen somaattiseen oireiluun.

Ravinnosta ja hyvinvoinnista olen opiskellut Precise Nutrition Level 1 Certification -ravintovalmentajan koulutuksen lisäksi myös mm Oxfordin sekä Kansasin yliopistojen ravitsemustieteellisen avoimilla kursseilla sekä laaja-alaisesti useiden holististen ravitsemusterapeuttien sekä quantum biologiaan perehtyneiden ravitsemusterapeuttien alla.

Valmennan kroonisista sairauksista sekä ylivireästä hermostosta ja uupumuskierteestä kärsiviä ihmisiä. Omissa valmennettavissa on niin unettomuudesta ja mt-ongelmista aina iho-ongelmista, elintapasairauksista sekä syöpätaudeista kärsiviä. Olen valmentajana empaattinen ja validoiva, toisen ihmisen asemaan asettuva ja koko ajan määrätietoisesti yhteistä tavoitetta kohti menevä.

Jyrki Itasalmi

Jyrki Itäsalmi

Olen Jyrki Itäsalmi, 3-tason kestävyysjuoksuvalmentaja, Liikenneturvan kouluttaja, entinen kilpajuoksija, koulutettu kokemusasiantuntija, kokemustoimija, YO-merkantti, veli, poika, eno, kummisetä ja aviomies.

Jouduin 18-vuotiaana rajuun liikenneonnettomuuteen, jossa minulle aiheutui pirstaleinen kallonmurtuma ja vaikea aivovamma. Koin jo tuolloin suuren elämänmuutoksen, sillä olin vuosi ennen vammautumista päässyt juoksijana oman ikäluokkani maajoukkueeseen. Onnettomuuden jälkeen lääkärit totesivat, että kilpailut olivat kohdaltani siinä, koska neliraajahalvaantuminen ja puhekyvyn menettäminen oli enemmän kuin todennäköistä. Siihen myös opiskelut keskeytyivät.

Vaikka aluksi näytti siltä että en jää edes eloon, niin taitavan neurokirurgin ja hyvän hoidon ansiosta alkoikin hiljalleen näkyä eloonjäämisen merkkejä. 10 tehohoitovuorokauden ja 2 viikon muistiaukon jälkeen alkoi kaiken opettelu uudestaan. Puhumisen ja kävelyn opettelu alkoi. Muisti ei toiminut aluksi juuri mitenkään. Väsyin aluksi niin nopeasti että nukuin suurimman osan vuorokaudesta. Kognitiivinen väsyminen on edelleen vaikeimpia haasteita aivovamman kanssa elämisessä.

Aivovamman kanssa kuntoutumisessa on auttanut osaavat ammatilaiset, neurologit, neuropsykologit, fysioterapeutit, vertaistuki ja läheiset ihmiset.

Koen vahvasti, että hyvä fyysinen kunto on auttanut aivovammakuntoutumisessa, ja se auttoi myös silloin kun sairastuin vuonna 2019 4. asteen syöpään (nodulaarinen lymfosyyttivaltainen ei-klassinen Hodginin lymfooma). Syöpä oli levinnyt myös selkäydinkanavaan aiheuttaen parapareesin, ja hätäleikkauksella neurokirurgi poisti kasvaimen selkäytimen ympäriltä estäen näin pysyvän halvaantumisen. Mutta syöpä oli jo ehtinyt aiheuttaa selkäydinvamman, josta piti lähteä kuntoutumaan. Kaiken kaikkiaan syöpää löytyi selkäydinkanavan lisäksi maksasta, pernasta, keuhkoista, luuytimestä, kolmesta kylkiluusta ja imusolmukkeista.

Alkoi kolmannen kerran istumisen, seisomisen ja kävelemisen opettelu, nyt vaan syöpähoitojen ohella. Alussa kuntoutumisen suhteen ei annettu suuria takeita mutta oma sitkeys ja järkähtämättömyys puskivat eteenpäin silloinkin kun kuntoutusta ei saanut pandemiarajoitusten vuoksi. Aloin kuitenkin kuntoutumaan, ensin hitaasti ja sitten nopeammin. 2 kuukauden pyörätuolissa istumisen ja 7 kuukautden kyynärsauvojen varassa olemisen jälkeen pystyin jo ottamaan ensimmäiset varovaiset juoksuaskeleet.

Syövästä ja selkäydinvammasta toipumisessa auttoi kehoa puhdistava ja eheyttävä ravinto sekä läheisten ihmisten tuki.

Juoksuvalmentajana olen kannustava ja pyrin aina löytämään valmennettavan omat vahvuudet ja tuomaan ne hänelle esille. Tiedän miltä tuntuu lähteä rakentamaan kunto täysin nollista, ja tiedän myös sen millaista on treenata kilpatasolla. Päämatkani on ollut 800 metriä, josta olen voittanut pari Suomen mestaruutta vielä aikuisiällä mutta tämän lisäksi olen juossut useita puolimaratoneja ja maratoneja, sekä myös valmentanut niille matkoille.

Juoksuvalmentajana olen toiminut vuodesta 2002 lähtien. Olen ollut yleisurheiluseurassa kestävyysjuoksuvalmentaja ja piirileireillä kestävyysjuoksukouluttajana. Olen valmentanut niin junioreita kuin aikuisiakin ja minulla on ollut sekä yksilö- että ryhmävalmennettavia.

Juoksuvalmennuksessa painotan oikeaa taloudellista juoksutekniikkaa, peruskestävyyden varaan rakentuvaa hyvää kuntoa huomioimalla kokonaisuus etenkin stressin ja ylirasituksen osalta.