Hyvinvointivalmennus - mitä se on ja kenelle?

Kiitos alati kasvaneen hyvinvointialan, sana hyvinvointivalmennus pulpahtelee kasuaalisti niin mediassa kuin somessa. Hyvinvointivalmennus terminä on laaja pitäen sisällään asioita laidasta laitaan, pääpaino ihmisen tukeminen ja ohjaaminen hyvinvoinnin polulla. Mistä päästäänkin siihen, että mitä on hyvinvointi? Aina vaan isoja kysymyksiä, jotka johtavat uusiin isoihin kysymyksiin!

Hyvällä coach -hyvinvointivalmennus on tarkoitettu ihmisille, jotka kamppailevat kroonisten ongelmien ja sairauksien kanssa, ja tahtovat voida paremmin. Näistä tyypillisimmät ovat esimerkiksi närästys ja refluksitauti, ibs ja muut suolistosairaudet, fibromyalgia ja reuma, endometrioosi ja munasarjakystat, ylipaino ja turvotus, kiputilat, jäykkyydet, univaikeudet, aivosumu, masennus sekä syöpätaudit. Tutkimani ja kokemani on vahvistanut näkemykseni kroonisten vaivojen synnystä: kun syömme toistuvasti liian raskaasti kunnioittamatta ruoansulatusta ja ruoka on yksipuolista sieltä hedelmien ja kasvisten loistaessa poissaolollaan, muuttuu suoliston mikrobiomi epäedulliseksi. Kasvi- ja siemenöljyt epävakaudessaan vaurioittavat soluja sekä suoliston seinämiä tulehduttaen myös hienonhienoja hermopäätteitä. Imeytyvän, elävän nesteen puute sekä runsas istuminen laiskistuttaa lymfaa, myöhään valvominen ja lyhentyneet yöunet estävät glymfaattisen järjestymisen puhdistumisen (eli aivojen puhdistumisen). Maksan heikentyessä elämäntavallisista sekä ravitsemuksellisista syistä heikkenee koko terveytemme.

Mietipäs maksaa seuraavalta kannalta.
Sinulla on ollut yksi pesusieni pitkään käytössä tiskatessa. Tiskaat sillä niin rasvaiset pannut, vesilasit kuin blenderinkin. Muistat kyllä huuhdella sienen käytön jälkeen ja nostat sen takaisin hyllylle kuivumaan. Pikkuhiljaa sienen väri muuttuu, se käpristyy ja siinä alkaa haitalliset patogeenit muhia. Et saakaan enää puhdasta pesujälkeä, blenderissäkin pyörii jatkuvasti pieni rasvakerros ja smuutisi saa kummallisen sivumaun.

Maksa ei tietenkään ole noin suoraviivainen mutta voit saada kiinni ajatuksesta, että maksa tarvitsee hellimistä, sillä se on terveyden keskus! Se vastaa toksiinien ja kuonien poistamisesta, veren puhdistamisesta ja lataa sen ravintoaineilla. Maksa jeesaa kehoa kehon solujen kuivuessa ja lähettää omasta nestevarastostaan nestettä käyttöön. Maksa muodostaa kehon tarvitseman proteiinin sekä tuottaa sappea ruoansulatukseen sekä satoja, ellei tuhansia, muitakin funktioita. Lyhyesti sanottuna: kun maksasta ei pidetä huolta, ylityöllistyy ainoa maksasi ja alkaa se heikentyä. Kehon terveyden tila onkin seurausta maksan tilasta. Syitä oireisiin ja sairauksiin ei siis tarvitse kaukaa etsiä, ne ovat niin lähellä ettei niitä osaa edes ajatella.

Hyvinvointivalmennus on se, jossa sinä asiakkaana opit terveysongelmien syistä ja opit keinoja hyvinvointisi palauttamiseen. Valmennuksessa tarkoituksenani ei ole tehdä sinusta, asiakkaasta, riippuvaista minusta. Päin vastoin, valmennuksessa tarkoituksenani on, että asiakkaasta tulee valmentajasta riippumaton. Kun asiakas toteaa, että nyt en enää tarvitse valmennusta, koska uskon oppineeni ja osaavani, on valmennus silloin mitä todennäköisimmin onnistunut.


Onko valmennus kaikille?


Kenelle valmennus on? Kaikille?
Valitettavasti ei, näin suoraan ilmaistuna.

Valmennuksessa en työtä tee minä valmentajana, vaan sinä valmennettavana. Valmennussuhde on vastavuoroinen ja ohjeistukset tehdään aina yhteisymmärryksessä. Valmentajana otan huomioon jokaisen valmennettavan tilanteen yksilöllisesti, koska yksi malli ei vaan sovi kaikille, vaan yhtä mallia on muokattava valmennettavan tarpeisiin pääpainon kuitenkin ollessa kokoajan lajinmukaisessa, kasvipohjaisessa ravinnossa.

Hyvä valmennustulos edellyttää kolmea asiaa:

  • selkeää tavoitetta

  • omaa tahtoa

  • valmiutta työskennellä

Jos kaksi viimeistä puuttuu, ei valmennus ole ajankohtainen. Jos ensimmäinen on epäselvä, pystyn minä siinä auttamaan mutta valmennettavalla on oltava itsellään jonkinlainen tavoite mielessään, jota kohti mennä.

Mutta ilman omaa tahtoa, sitoutumista sekä työskentelyvalmiutta ei valmennuksesta tule mitään, ja jos näitä ei ole, ei valmennusta aloiteta. Hyvinvointi ja tasapaino kun ei tule siitä, että sovitaan valmennuspuhelu ja tehdään suunnitelma; hyvinvointi ja tasapaino tulee toistuvien, oman tavoitteen mukaisen, pitkäjänteisen työskentelyn tuloksena. Välillä kompastutaan mutta noustaan ylös, pudistellaan tomut polvista ja jatketaan matkaa.

Oman hyvinvoinnin eteen työskentely on iso oppimismatka omasta itsestä, sillä tunteilla on iso vaikutus fyysiseen hyvinvointiimme jo pelkästään autonomisen hermoston kautta. Siksi pelkkä ruokavalio ei läheskään kaikilla riitä avuksi vaan pitää opetella myös kohtaamaan omia tunteita sekä opettelemaan itsesäätelytaitoja saadakseen hermoston pois jatkuvasta ylivireys-alivireys -kierteestä.

Hyvinvointi itsessään on arvo sekä varallisuus, jota ei inflaatio uhkaa. Hyvinvointia rikkoo arvojen vastaiset teot. Siksi voidakseen hyvin ja tasapainoisesti, on mietittävä myös omia arvoja ja tekoja. Elänkö arvojeni mukaisesti? Kaikkea ei tarvitse laittaa uusiksi ja ranttaliksi vaan löytää pari keskeisintä arvoa. Myös terve ja jämäkkä rajojen vetäminen voi olla haasteellista ja rikkoa hyvinvointia, jolloin se voi olla joillakin teemana.

Loppuviimein hyvinvointi ja tasapaino tulee siitä, kun elämme oman fysiologiamme ja arvojemme mukaisesti, myös läheisemme muistaen ja heidän kuppiaan täyttäen omaamme unohtamatta. Täyteen terveyteen ei välttämättä kannata pyrkiä eikä se hyvinvointivalmennuksessa tavoitteena olekaan, sillä terveyden jahtaaminen saa meidät keskittymään oireisiin ja sairauksiin, eikä nähdä enää sitä hyvää mitä meillä on. Siksi keskitytään enemmän tasapainoon. Hyvään oloon. Hyvään vointiin. Hyvään ravintoon.

Keskitytään elämään Hyvällä.

Edellinen
Edellinen

"Hei, uudet tuulet! Viettekö kasvipohjaisen ravinnon mennessänne?"

Seuraava
Seuraava

Pieni tarina siitä miten Hyvällä sai alkunsa